Alternatief voor traplift Bekijk een goedkopere oplossing

Traplopen kan voor mensen met klachten moeilijk worden. Trapliften zijn dan een handig hulpmiddel maar duur in aanschaf. Wellicht is er dan een alternatief voor traplift mogelijk. Vaak is dit een goedkopere oplossing waarmee het toch mogelijk blijft om in uw eigen huis te blijven wonen. Ook zijn trapliften in de regel vaak lastig om te installeren, en ook lang niet iedereen komt in aanmerking voor een vergoeding. Daarom gaan er steeds meer mensen opzoek naar alternatieven voor een traplift, en die zijn er. Vaak zijn hiervan de kosten ook nog eens stukken lager.


Hieronder zijn een aantal goede goedkopere traplift alternatieven te vinden die voor U misschien interessant zijn in de zoektocht naar een hulpmiddel. Zo blijft het toch mogelijk om zonder dure trapliften toch boven te komen.

Voor een traplift krijgen steeds minder mensen een vergoeding vanuit de wmo

U kunt bij het wmo-loket in uw woonplaats een aanvraag doen voor een vergoeding. Echter moet U wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te kunnen komen. De voorwaarden die zijn echter in de afgelopen jaren stukken strenger geworden als voorheen. Zo gaan ze allereerst kijken of U echt niet in staat bent de traplift kosten zelf te betalen. Ook wordt er gekeken naar de ernst van de problematiek en of U werkelijk niet meer zelfstandig de trap op kunt lopen. Tevens kan uw aanvraag erg lang duren terwijl een alternatief voor een traplift vaak snel geregeld is. In meeste gevallen is het vaak ook niet mogelijk zelf mee te beslissen over de soort traplift en U moet vaak ook nog een eigen bijdrage meebetalen.

Welke alternatieven zijn er dan nog meer zult U zich nu waarschijnlijk afvragen. U kunt er dan uiteraard ook voor kiezen om zelf een traplift te gaan kopen. Echter is dit wel een forse uitgave. Een nieuwe traplift kost namelijk als snel een paar duizend Euro. Om U hier een beeld van te geven:

  • Een eenvoudige traplift voor een rechte trap kost gemiddeld ongeveer € 3.000,- inclusief. BTW;
  • Trapliften in een luxe uitvoering met één of meerdere bochten kosten wel € 15.000,- inclusief. BTW;

Het is dus logisch om eerst te kijken naar een alternatief voor een traplift omdat dit meestal een goedkopere oplossing is. Hieronder kunt U meer lezen over de de verschillende opties die mogelijk zijn.

Traplift alternatief 1: Tussentreden

Tussentreden zijn treden die zijn gemaakt van kunststof of hout die speciaal voor uw eigen trap op maat worden gemaakt en passen tussen de eigenlijke treden op uw trap. Hierdoor wordt het hoogteverschil tussen de treden verkleind en het aantal treden op uw trap verdubbeld. Zo zal het traplopen voor U stukken gemakkelijker worden en bovendien veiliger omdat het de kans op een valpartij verkleind. In sommige gevallen is dit een prima traplift alternatief en bovendien zijn de kosten hiervan stukken lager. Hoe hoog deze kosten uiteindelijk zijn is afhankelijk van het soort trap en het aantal treden dat uw trap heeft. Bij trapppen met een bocht zijn de kosten vaak iets hoger dan bij rechte trappen.

  • Informatie hierover kunt U vaak kosteloos aanvragen bij de verschillende leveranciers in Nederland en België. Schroom niet om meerdere verkopers te vragen om een gratis offerte want het kan U namelijk zo een paar honderd Euro schelen in de uiteindelijke prijs.
Afbeelding alternatief voor traplift tussentreden
Tussentreden zijn een prima traplift alternatief met veel lagere kosten.

Traplift alternatief 2: Een extra trapleuning

Bij het veilig traplopen is het van belang om een goede houvast te hebben aan de trapleuning om te voorkomen dat U valt. Als alternatief voor een dure traplift is het ook mogelijk om een extra trapleuning te bevestigen zodat U zich beter kunt vasthouden. Sommige modellen hebben zelfs een ingebouwde verlichting voor extra veiligheid. Dit alternatief voor de traplift is niet voor iedereen geschikt maar kan voor mensen met lichte klachten een goedkopere en ook veilige oplossing zijn. Kies voor een trapleuning die U goed kunt vasthouden en laat deze monteren door een vakman zodat deze niet zomaar los kan komen met alle gevolgen van dien. Trapleuningen hebben een relatief lage prijs en zijn te koop bij verschillende hulpmiddelen winkels en speciaalzaken. Voor mensen met onder andere bijvoorbeeld reuma is een extra trapleuning vaak geen goed alternatief omdat zij vaak te kampen hebben met ernstig krachtverlies in de handen.

  • De prijzen van een extra trapleuning liggen rond de € 100,-. Dit is exclusief de montage.
Afbeelding traplift alternatief extra verlichte trapleuning
Als traplift alternatief kunt U een extra trapleuning aanschaffen. Dit type leuning heeft een handige verlichting ingebouwd voor nog meer veiligheid.

Alternatief voor traplift 3: Easysteppers

Easysteppers zijn net als de de tussentreden een hulpmiddel waarmee U zelfstandig en veilig uw trap op en af kunt lopen. Doordat ze tussen de treden geplaatst worden is het mogelijk om trap te lopen zonder dat U uw voeten hoog op hoeft te tillen waardoor traplopen gemakkelijker wordt. Dit is een goedkoop traplift alternatief en heel geschikt voor mensen met een matig krachtverlies in hun benen. Met een easystepper op uw trap gemonteerd kunt U dus zelf blijven traplopen en is de aanschaf van een dure traplift niet nodig. U blijft met easysteppers in beweging. Ook bij een eventuele verhuizing hebben ze als voordeel dat ze gemakkelijk te verwijderen zijn en opnieuw geplaatst kunnen worden. Mits uw nieuwe trap dit toelaat natuurlijk. Dit komt omdat easysteppers vaak op maat gemaakt zijn. Een goed en goedkoop alternatief voor de traplift.

Traplift alternatief 4: Een huislift

Een goed maar ook veel duurder traplift alternatief is de huislift. Een huislift is een gewone lift die U gewend bent uit onder andere flats, warenhuizen en andere hoge gebouwen. Huisliften werken volgens hetzelfde principe ze zijn alleen een stuk kleiner uitgevoerd. Zo zijn ze geschikt gemaakt voor plaatsing in een woonhuis en vaak berekend op 1 of 2 personen. Ook is het soms mogelijk om een rolstoel mee te vervoeren afhankelijk van het gewicht. Ze kunnen doordat de liftkoker vaak centraal geplaatst is in uw woning meerdere verdiepingen in uw huis bereiken. Huisliften zijn net als trapliften te koop in verschillende uitvoeringen. Het is natuurlijk een alternatief voor een traplift maar zeker niet de goedkoopste. De huislift heeft wel als voordeel dat mensen die aangewezen zijn op een rolstoel wel in staat zijn om de bovenverdieping te bereiken.

  • Een goedkope huislift zal al snel afhankelijk van het model ongeveer € 15.000,- kosten
Afbeelding traplift alternatief huislift
Een ander maar duur traplift alternatief is een huislift.

Alternatief voor traplift 5: Een plateaulift

Een ander alternatief is de zo geheten plateaulift. Dit type lift bestaat uit een oprijplaat die langs een op de trap geplaatste rail naar boven en beneden kan. Eigenlijk is het een traplift maar die dan in plaats van een stoeltje een plaat heeft waar een rolstoelgebruiker kan oprijden. Ook is het mogelijk om wanneer U bijvoorbeeld met krukken of een rollator loopt naar boven of beneden te gaan. Een plateaulift is net als de hierboven beschreven huislift een duur traplift alternatief. Ook is het zeer lastig om wanneer uw budget klein is een gebruikte plateaulift te vinden waardoor U altijd vastzit aan de koop van een nieuwe.

  • Een richtprijs is voor een plateaulift niet te geven omdat dit maatwerk is wat afhankelijk is van uw trap
Afbeelding alternatief voor traplift een plateaulift
Een plateaulift is een prima alternatief voor traplift voor rolstoelgebruikers.

Alternatief voor traplift 6: Antislip op de trap

Een andere één van de goedkopere en snel te realiseren alternatieven voor trapliften is antislip trapbekleding. U kent het vast wel die stroeve rubberen matten die neergelegd zijn om het gevaar van uitglijden te verkleinen. Dit materiaal is dus ook te koop om trappen mee te bekleden. Wanneer dit aangebracht op de traptreden van uw trap heeft U meer grip bij het lopen en de kans op uitglijders wordt aanzienlijk verkleind. Het is gemakkelijk te verkrijgen in verschillende winkels en eenvoudig aan te brengen op uw trap. Dit is een simpel en goedkoop klusje dat vaak in enkele uren gedaan kan worden. Een voordeel: Doordat het materiaal simpel te verwerken is is het geschikt voor zowel een rechte trap als trappen met een bocht. Ze zijn verkrijgbaar als antislip treden en als rubberen trapmat. Ook bestaan er antislip strips die gemakkelijk vast geplakt kunnen worden.

  • Antislip treden monteren is maatwerk geen indicatieprijs beschikbaar
  • Rubberen antislip trapmatten kosten ongeveer € 6,- per stuk
  • Antislip strips zijn te koop op een rol van 15 meter voor ongeveer € 15,-
Afbeelding alternatief voor traplift antislip
Antislip op de trap als goedkoop alternatief voor een traplift.

Voor de aanschaf van een dure traplift zijn er dus verschillende goedkopere alternatieven mogelijk. Iedere bovenstaand alternatief heeft zijn eigen specifieke voor en nadelen waardoor de ene oplossing misschien beter aansluit bij uw wensen als de ander. Toch is er voor iedere situatie een passende oplossing mogelijk.

(Tip!) Vraag bij meerdere leveranciers om een kosteloze prijsopgave. Zo bent U zeker dat U de laagste prijs betaalt en dus goedkoper uit bent.