Traplift kopen in 2018 Bekijk de vergoeding

Als een traplift kopen in 2018 in de planning ligt, bekijk dan goed of U voor een vergoeding in aanmerking komt. Voor mensen met een hulpvraag en een laag inkomen die een traplift in hun huis nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven, bestaat er een regeling. Deze regeling die door de overheid is ingevoerd in 2007 heet de wet maatschappelijke ondersteuning afgekort de WMO. Deze wet heeft als doel er zorg voor te dragen om ouderen en minder validen hun zelfstandigheid te laten behouden. Mocht dit niet meer lukken dan komt de WMO in beeld voor mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen zoals trapliften.

Ten opzichte van voorgaande jaren verandert de wet maatschappelijke ondersteuning in 2018 niet. Dus als U van plan bent om in 2018 een traplift te gaan kopen kunt U bij de gemeente aankloppen en een aanvraag indienen voor een traplift vergoeding.

Bekijk of U in 2018 voor een vergoeding in aanmerking komt

Afhankelijk van uw inkomen, het beleid van uw gemeente en uw thuissituatie kunt U dus in aanmerking komen voor een vergoeding. Wanneer uw inkomsten dusdanig laag zijn is de traplift in sommige gevallen zelfs helemaal gratis. Om erachter te komen of U in 2018 recht heeft op een vergoeding kunt U een aanvraag doen bij de gemeente. Nadat dit gedaan is zullen ze kijken naar uw persoonlijke situatie en financiële draagkracht. Ook zullen ze bekijken of er een noodzaak is voor de aankoop van een traplift. Soms zullen er andere dingen mogelijk zijn waardoor U in uw eigen huis kunt blijven wonen. Wanneer U denkt dat een traplift absoluut noodzakelijk is dan is het verstandig om op tijd een aanvraag voor een wmo-vergoeding in te dienen bij het wmo-loket in uw woonplaats. Dit is omdat de tijd tussen een aanvraag en eventuele toekenning erg lang kan zijn.

Afbeelding traplift vergoeding 2018
Een traplift vergoeding blijft mogelijk in 2018 en is afhankelijk van onder meer de hoogte van uw inkomen.

Eigen bijdrage van de vergoeding in 2018

Met de door uzelf betaalde eigen bijdrage en de door de gemeente betaalde vergoeding kunt U de traplift kopen. Echter in de meeste gevallen en ook in 2018 blijft de traplift eigendom van de gemeente en krijgt U deze van hun in bruikleen. Wanneer de traplift niet meer nodig is laat de gemeente deze ook weer verwijderen. U kunt hem dus niet zomaar gaan verkopen. Dit heeft wel als voordeel dat niet omgekeken hoeft te worden naar het verwijderen achteraf omdat de gemeente dit vaak laat doen.

De hoogte van uw eigen bijdrage is afhankelijk van de volgende dingen:

 • De hoogte van uw inkomen
 • Wat de samenstelling van uw huishouden is
 • De gemeente waar U uw aanvraag doet
 • Uw leeftijd
 • Andere vergoedingen of voorzieningen die U heeft gekregen
 • Eventueel ontvangen PGB geld

Als U meer informatie wilt over de WMO regeling en hoe die er voor U uitziet in 2018 dan kunt U dit bekijken op de website van het CAK. Hier is onder andere ook een handige rekentool te vinden waarmee gemakkelijk is uit te rekenen hoe hoog uw eigen bijdrage ongeveer is. Wanneer een traplift kopen in 2018 is wat U wilt gaan doen is een prijsindicatie immers erg handig. Afhankelijk van uw inkomen kunnen trapliften zelfs gratis zijn. Ideaal voor mensen met een laag budget.

Wanner U wat meer specifieke informatie wilt over de regelingen en vergoedingen in uw eigen woonplaats, kunt U informeren bij het wmo-loket in de gemeente waar U woont. Zij kunnen U meer vertellen over alle voorwaarden die gelden in 2018.

Afbeelding traplift kopen 2018
Bekijk voor U besluit om een traplift te kopen meerdere gratis offertes.

Een traplift kopen in 2018

Als U eenmaal de WMO toegekend heeft gekregen is het moment gekomen om de traplift te gaan kopen. Afhankelijk van het toegekende budget en uw eigen wensen kan dit ook erg lastig zijn omdat er in Nederland en België behoorlijk veel traplift leveranciers zijn. Er kunnen veel vragen bij U opkomen zoals welke is de beste of welke traplift de goedkoopste. Veel vragen dus. Om te beginnen is het een goed idee om als eerste bij meerdere leveranciers een gratis offerte aan te gaan vragen. Bekijk hiervoor ook hun website en lees alles goed door. Zo beschikt U over goede informatie en kunt U de verschillende trapliften en prijzen bekijken. Heeft U eenmaal uw keuze gemaakt dan is het mogelijk om een adviseur uit te nodigen bij U thuis. Deze kan dan precies uitleggen welke mogelijkheden er zijn en welk model het meest geschikt is. Vaak is dit ook gratis.

Een gratis afspraak maken

Een afspraak voor een gratis adviesgesprek is vaak telefonisch te maken. Ook kan dit soms via de website van de traplift leverancier. Lees hier meer over op de pagina van de fabrikant om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn. Dit zal per leverancier verschillen. Ook bestaat vaak de mogelijkheid om te mailen om te weten te komen of een traplift kopen in 2018 met vergoeding mogelijk is.

Wat kost een traplift in 2018

Omdat het moeilijk is om exacte prijs te geven vanwege het feit dat een traplift maatwerk is, is het van belang om eerst te kijken wat voor traplift U moet kopen. Er bestaan namelijk verschillende soorten waarbij de ene veel meer kost als de ander. Dit hangt onder meer af van het soort trap in uw huis. Om een prijsindicatie te geven zodat U ongeveer weet wat een traplift kost in uw geval staat hieronder een voorbeeld van de meest voorkomende trapliften.

De kosten

Als uw trap een bocht heeft, komt er bij de montage veel kijken dus zullen de kosten hiervoor hoger zijn dan bij een rechte trap. Onderstaand is een richtprijs, een gemiddelde genomen van meerdere leveranciers.

 • Een nieuwe traplift voor een trap met een bocht kost ongeveer € 5.000,-
 • Een tweedehands traplift voor een trap met een bocht kost ongeveer € 3.500,-
 • Een traplift huren kost voor een trap met een bocht ongeveer € 150,- Per Maand

Als uw trap geen bochten of verhogingen heeft zijn de kosten een heel stuk lager. Dit komt omdat er slechts een enkele rail nodig is die van te voren in de fabriek op maat gemaakt kan worden. Ook neemt het plaatsen een stuk minder tijd in beslag zodat de prijs veel lager uitvalt. Zoals ook hier boven zijn de prijzen gemiddeld. De exacte prijs kan per leverancier verschillen.

 • Een nieuwe traplift voor een rechte trap kost ongeveer € 3.000,-

Deze prijzen zijn zonder verdere extra’s en opties. Als U een traplift kopen gaat dan kan deze naar eigen voorkeur worden samengesteld en worden voorzien van handige opties zoals:

 • Een automatisch draaibare stoel
 • Automatisch opklapbaar voetenplankje
 • Verlichting
 • Afstandsbediening

Er zijn dus veel opties. Als U bij meerdere leveranciers een gratis brochure aanvraagt, kunt U meer lezen over andere handige functies en ook bijvoorbeeld over een vergoeding.