Zijn de kosten van een traplift fiscaal aftrekbaar?

Als U op oudere leeftijd bent of door ziekte of invaliditeit niet meer zo mobiel bent als voorheen zijn hiervoor verschillende hulpmiddelen te koop. De traplift is daar één van. Hoe gaat U dit regelen want er hangt een groot financieel prijskaartje aan. Het antwoord op de vraag zijn de kosten van een traplift fiscaal aftrekbaar is helaas nee niet meer. Tot 1 januari 2014 had de belastingdienst een fiscale regeling waarbij de traplift kosten konden worden afgetrokken onder de specifieke zorgkosten. Daaronder vielen aanpassingen in en om uw woning zoals trapliften en andere medische hulpmiddelen. De meesten zijn in 2017 niet meer aftrekbaar. Het fiscaal voordeel is hierdoor dus helemaal komen te vervallen. Er is echter wel een andere manier voor hulpbehoevende mensen namelijk het wmo-loket.

Traplift kosten vergoed vanuit de wmo

Omdat de kosten van een traplift dus niet meer fiscaal aftrekbaar zijn is hiervoor een andere regeling in het leven geroepen. Deze is de wet maatschappelijke ondersteuning in de volksmond ook wel de WMO genoemd. Als uw financiële situatie het niet toelaat om de kosten van de aanschaf van een traplift te dragen. Dan kunt U zich melden bij uw gemeente waar U een aanvraag kan doen voor een traplift vergoeding. Zo krijgt U als het ware een traplift subsidie. Zij zullen dan uw aanvraag in behandeling nemen en beoordelen of U in aanmerking komt voor een vergoeding uit de WMO. In de meeste gevallen moet er wel een eigen bijdrage worden betaald. Hoe hoog deze is dat is inkomensafhankelijk. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de waarde van uw bezittingen en de hoogte van het inkomen. Omdat gemeenten zelf mogen bepalen hoe hoog de eigen bijdrage is die ze vragen kan dit per plaats nogal verschillen.

Afbeelding kosten fiscaal aftrekbaar
De fiscale regeling waarbij een traplift aftrekbaar is is komen te vervallen.

Tweedehands traplift kopen

Mocht U niet voor een vergoeding in aanmerking komen en omdat de traplift kosten niet meer fiscaal aftrekbaar zijn is er nog een andere mogelijkheid. Dit is namelijk een tweedehands traplift kopen. Verschillende leveranciers in Nederland en België kopen gebruikte trapliften op bij particulieren. En vervolgens doen ze deze na een grondige servicebeurt en een uitgebreide veiligheidskeuring in de verkoop. Dit kan voor mensen met een laag budget die buiten de WMO vallen en de afgeschafte fiscale regeling dus ook niet meer kunnen gebruiken een optie zijn. U kunt hiervoor informeren bij verschillende leveranciers. Of zij tweedehands modellen hebben hangt echter wel sterk af van het aanbod op dat moment. Het is altijd mogelijk om hier voor een kosteloze prijsindicatie aan te vragen.