De kosten van een traplift huren of leasen

Voor oudere mensen en invaliden die slecht ter been zijn en voor wie de trap in huis een obstakel vormt bestaat er een hulpmiddel. Namelijk de traplift. Dit is een stoeltje dat via een motor langs een rails op uw traplift naar boven en beneden gaat. Dit is een kostbaar stukje techniek waar een aardig prijskaartje aanhangt dat niet voor iedereen betaalbaar is. Daarom zijn er andere mogelijkheden. En de eerste daarvan is dus huren. U betaalt een vast bedrag per maand en daarvoor krijgt U een traplift in bruikleen van een fabrikant. Dit is een uitstekende mogelijkheid echter is dit mogelijk bij alle leveranciers en daardoor is de keuze dus wel iets beperkter als bij het kopen. Wanneer U een traplift gaat leasen of huren kan dit voordelig zijn wanneer het gaat om een relatief korte huurtermijn. Of als er geen budget is om de traplift kosten ineens te betalen. Voor zover de introductie kosten traplift huren. Hieronder meer over dit onderwerp.

Een tijdelijke traplift huren

Een traplift huren is een uitstekende oplossing voor wanneer een traplift slechts tijdelijk nodig is.
Als er slechts tijdelijk een traplift nodig is bestaat er de mogelijkheid om een traplift te huren. Het is echter wel verstandig om na te gaan hoe dit financieel in elkaar steekt. Of het uiteindelijk voordeliger is dan kopen. Dit hangt vooral af van hoelang de periode is dat de traplift nodig is. Als U een vertegenwoordiger bij U thuis uitnodigt dan kan deze prima een berekening voor U maken die aansluit bij uw wensen. Hij zal dan een prijsopgave ofwel een offerte zodat U meteen weet waar U aan toe bent. Dit is ook een prima moment om uw eigen wensen en voorkeuren kenbaar te maken. Leest U ook goed de huurovereenkomst door om niet achteraf voor verassingen komen te staan. in zogenaamde kleine lettertjes van het huurcontract staan bindende voorwaarden waar U mee te maken heeft. Bestudeer dit dus goed.

Afbeelding traplift huren of leasen
Het huren of leasen van trapliften kan soms voordeliger zijn dan kopen.

De voordelen van een traplift huren

De huur van een traplift kan een voordeel hebben.
Omdat trapliften na de huurperiode vaak weer als tweedehands verkocht worden kunnen de kosten laag gehouden worden. Zo is de klant vaak voordelig uit en blijft achteraf niet met de traplift zitten omdat de verhuurder niet alleen brengt en monteert maar als de verhuurperiode is afgelopen de ook demonteert en afvoert. Omdat de traplift eigendom blijft van de verhuurder zal deze ook goed onderhouden worden en op tijd iedere servicebeurt krijgen. Versleten onderdelen worden dan vervangen zodat U verzekert bent van een goede werking en een veilige traplift.

 • Geen grote uitgave ineens
 • Montage inbegrepen
 • De traplift wordt kosteloos verwijderd
 • Uitstekende service
 • Goed onderhoud
 • Voor gebruik in kortere periodes
 • U blijft mobiel

De nadelen van een traplift huren

Er kunnen ook nadelen zitten aan het huren van een traplift.
Aan het huren van een traplift zitten ook een aantal nadelen die U moet overwegen voordat U een traplift huurt.

 • De traplift blijft eigendom van de verhuurder
 • Na de verhuurperiode is het niet mogelijk de traplift te verkopen
 • U kunt de traplift niet afkopen zoals bij leasen vaak het geval is

Voor wie is een traplift huren geschikt

Wellicht is het huren van een traplift voor U geschikt.
Huren is eigenlijk alleen aantrekkelijk voor de korte termijn. Dat wil zeggen voor minder als een jaar. Bij een langere periode is het altijd voordeliger om een traplift te kopen. Er zijn een aantal traplift leveranciers die trapliften in de verhuur hebben en het is al mogelijk om een traplift te huren vanaf 1 maand. Als U langer een traplift nodig heeft is het wellicht interessant om te leasen. Dit ook omdat er dan achteraf de mogelijkheid tot aankoop is.

De kosten van een traplift huren

Aan de huur van trapliften zijn kosten verbonden.
Er zijn een aantal bedrijven te vinden die trapliften in de verhuur hebben in verschillende prijsklassen. Trapliften zijn dure hulpmiddelen waarbij de kosten vooral zitten in het model. Waarbij die voor een rechte trap het goedkoopste is. Een traplift met 1 bocht is al snel stukken duurder en een traplift met 2 bochten kost nog veel meer. Dit komt vooral omdat de kosten van het gebruikte materiaal erg hoog zijn. Ook spelen montagekosten hierin een grote rol omdat het monteren van een traplift maatwerk is en iedere trap anders is. Vraag dus van te voren meerdere prijsopgaven aan bij een aantal fabrikanten zodat U gemakkelijk kunt vergelijken. De kosten van een traplift huren zijn altijd hoger dan wanneer een traplift gekocht wordt. Huren is dus alleen voordelig op de korte termijn.

Kostenoverzicht traplift huren

Bij alle onderstaande leveranciers is het mogelijk om een traplift voor korte of langere termijn te huren. De genoemde prijzen zijn richtprijzen. Voor een precies bedrag kunt U contact opnemen voor een exact overzicht van de kosten in uw geval.

 • Bij Smienk trapliften zijn gebruikte modellen te huur vanaf €90,- per maand. Dit is exclusief montage van de rails op de trap in uw woning.
 • Bij het bedrijf Tip-Top trapliften kunt U huren voor een bedrag van €70,- per maand. Hier zijn service, onderhoud en garantie bij inbegrepen. Ook zij vragen eenmalig een bedrag voor de kosten van het plaatsen van de rail.
 • Ook zijn er verschillende vergelijk sites te vinden op het internet waar U de prijzen van meerdere leveranciers kunt vergelijken. Op die manier is het eenvoudig de goedkoopste verhuurder te vinden.

Bekende traplift verhuurders

 • Handicare-trapliften
 • Smienk trapliften
 • 123trapliften
 • ThyssenKrupp Encasa

Traplift kosten financiering

Financieringen kunnen een uitkomst zijn.
De tweede mogelijkheid naast het huren met relatief hoge kosten is een financieringsplan. Op die manier kunt U een traplift kopen met een lening. Er wordt gekeken naar de traplift kosten en vervolgens een maandbedrag vastgesteld. Op deze manier wordt U in tegenstelling tot huren eigenaar van de traplift. Dit is echter niet de goedkoopste oplossing omdat er over de totaalprijs ook rente betaald moet worden. Ook rekenen veel bedrijven financieringskosten Waardoor de traplift uiteindelijk heel wat meer kost dan wanneer de traplift ineens aangeschaft gaat worden. Er zijn in Nederland en België een aantal leveranciers waar een traplift kosten financiering mogelijk is. Omdat de meeste banken terughoudend zijn met het geven van een lening is het soms ook mogelijk om in termijnen te betalen. Bij Stannah is het bijvoorbeeld mogelijk om een traplift op afbetaling te kopen.

Een traplift kosten vergoeding vanuit de WMO

Soms is een vergoeding vanuit de WMO een oplossing.
Een andere mogelijkheid naast huren is het aanvragen van een persoon gebonden budget ook wel WMO genoemd. Dit kunt U aanvragen bij de gemeente in uw woonplaats. Zij zullen na de beoordeling van uw aanvraag beslissen of U in aanmerking komt voor een vergoeding van de traplift kosten. Hiervoor is meestal wel een bijdrage nodig. Omdat gemeenten van de overheid vrij gelaten worden in hoe zij deze regeling invullen kunnen de bedragen hiervoor per plaats verschillen. Sommige gemeenten in Nederland beschikken zelf ook over een aantal trapliften waardoor het eenvoudiger is om een traplift uit te zoeken. Dit neemt een hoop regelwerk uit handen omdat de gemeente dit voor haar rekening neemt. Het nadelige hieraan is dat er geen rekening kan worden gehouden met uw eigen specifieke wensen.

Een tijdelijke traplift leasen

Trapliften kunnen in sommige gevallen ook geleased worden.
Leasen is niet meer weg te denken tegenwoordig. Voor bijna alle prijzige zaken is er een lease mogelijkheid zo ook de traplift. Leasen is een aantrekkelijke mogelijkheid om een traplift in huis te krijgen als alternatief voor het kopen of huren. Wanneer er bijvoorbeeld slechts tijdelijk een traplift nodig is voor onder andere revalidatie en dergelijke is dit een goede optie. Dit kan bij een aantal bekende leveranciers.

Afbeelding voordeel van een traplift huren
Een traplift huren kan U een voordeel opleveren bij tijdelijk gebruik.

De voordelen van een traplift leasen

Als U besluit om een traplift te leasen heeft dit een aantal voordelen:

 • De lasten zijn stabiel
 • U betaald een vast bedrag per maand
 • Service en onderhoud zijn inbegrepen
 • De mogelijkheid om de traplift achteraf te kopen
 • Montage en verwijdering zijn inbegrepen

De nadelen van een traplift leasen

Wanneer een traplift geleased gaat worden heeft dit ook een aantal nadelen:

 • Contractbreuk is kostbaar: Als er een verandering in de situatie is door bijvoorbeeld verhuizing dan is het vaak lastig om onder het contract uit te komen
 • Relatief duur ten opzichte van rechtstreekse aankoop

Voor wie is leasen geschikt

Als U geen traplift kunt of wilt kopen maar er toch een nodig heeft al dan niet tijdelijk is leasen een goede optie om te overwegen. U kunt door een traplift te leasen flink wat geld besparen ten opzichte van kopen of huren. Let wel op dit is alleen het geval in een kortere periode. Voor de langere termijn is het echter veel goedkoper om er een te gaan kopen. Huren of leasen kan vaak vanaf 1 maand tot permanent.

Waar kunt U trapliften leasen

Niet iedere fabrikant heeft echter de mogelijkheid om een traplift te leasen. Het is verstandig om eerst uit te zoeken welke leverancier deze mogelijkheid heeft. Dit zijn er in Nederland en België een aantal bekende zoals:

Bekende traplift leveranciers

 • Stannah trapliften
 • Practicomfort
 • Thyssenkrupp
 • Handicare

Dit zijn allemaal gerenommeerde leveranciers die allemaal kwalitatief goede trapliften leveren en een uitstekende service hebben. Omdat er nogal wat concurrentie is op de trapliftmarkt is het verstandig om er een aantal te benaderen voor een gratis prijsopgave of laat U thuis bezoeken door een adviseur. Deze kan dan meteen een inschatting maken van uw situatie en een traplift wellicht tegen een scherpe prijs leveren. U kunt dan meteen uw wensen kenbaar maken waar bij de opbouw rekening kan worden gehouden. Zo kunt U kiezen tussen een basis model of een model met extra opties. Op die manier kunt U de kosten laag houden. Iedereen wil uiteindelijk natuurlijk zo voordelig mogelijk uit zijn.

Standaardprijs of meerprijs

Er zijn verschillende extra’s leverbaar tegen een meerprijs.
Zoals bij meerdere artikelen is het bij een traplift ook mogelijk om diverse extra’s of opties aan te schaffen voor een meerprijs. Hierbij moet U denken aan zaken zoals een afstandsbediening, andere bekleding op het stoeltje. Dit zijn dingen die niet zijn inbegrepen bij de standaardprijs en zijn een luxe waardoor de uiteindelijke kosten een stuk hoger komen te liggen. Daarbij valt onderscheid te maken tussen twee soorten trapliften namelijk:

Een traplift met 1 bocht

Voor trapliften met 1 bocht zijn de volgende opties tegen een meerprijs verkrijgbaar:

 • Een draaifunctie van de stoel
 • Automatisch uitklapbare voetenplank
 • Automatisch uitklapbare rails
 • Een vierpunt veiligheidsgordel
 • Verlichte voetenplank
 • Een handige afstandsbediening

Ook is het mogelijk om te kiezen uit verschillende kleuren en de soort bekleding van het stoeltje, leer bijvoorbeeld. Ook het model kan naar eigen wens uitgekozen worden zodat deze precies bij uw interieur in huis past. Doordat het ook mogelijk is te kiezen voor een uitschuifbare rails is het mogelijk de lift goed weg te werken en hiermee ruimte te besparen.

Afbeelding opties van een gehuurde traplift
Ook een gehuurde of geleasede traplift van voorzien worden van allerlei opties.

Een rechte traplift

Voor een rechte traplift zijn ook een aantal opties tegen een meerprijs leverbaar:

 • Een automatisch uitschuifbare rails
 • Stoeltje voorzien van een draaifunctie
 • Automatisch opklapbaar voetenplankje
 • Vierpunt gordel

Doordat de ergonomie van moderne trapliften voorziet in een hoog comfort zult U de rit naar boven en naar beneden als prettig ervaren.

Forse prijsverschillen

Er is tussen de verschillende fabrikanten een prijsverschil.
De prijzen tussen verschillende leveranciers verschillen onderling fors en deze zijn soms lastig te vergelijken. Ook omdat er vaak grote verschillen zitten in de voorwaarden is het moeilijk om de goedkoopste traplift te vinden. Internet is hiervoor echter een uitstekend hulpmiddel. De meeste leveranciers hebben allemaal een website waarop informatie zoals kosten van verkoop en verhuur zijn terug te vinden. Schroom niet om bij meerdere leveranciers een contactformulier in te vullen met een verzoek om informatie naar U op te sturen. Dit is in de meeste gevallen kosteloos en U zit nergens aan vast. U kunt zo thuis op uw gemak de prijsverschillen vergelijken en zo een goede keuze maken.

Het verschil tussen huren versus leasen

Huur en lease zijn twee verschillende manieren om een traplift in huis te krijgen.
De verschillen tussen huren en leasen. Iets wat men huurt is op geen enkele manier uw eigendom, het mag alleen door U gebruikt worden. Voor leasen is dit eigenlijk hetzelfde geval met als verschil dat door de belasting een deel van de waarde van iets dat geleased is als inkomen wordt gezien. In de praktijk zult U hier niet veel van merken omdat er niet veel verschillen zijn. het verschilt eigenlijk alleen voor de belasting. Bij leasen leent U eigenlijk tegen betaling en is het mogelijk om na het verstrijken van de lease-termijn de traplift te kopen zodat het uw eigendom wordt. De overeenkomst tussen huren en leasen is dat in beide gevallen de traplift bij U thuis op de trap geïnstalleerd wordt en dat deze na het verstrijken van de huurperiode of leasetermijn ook weer wordt verwijderd. Ook betaald U bij beide opties een vast bedrag per maand en zijn zaken als service en onderhoud inbegrepen.