Traplift keuzehulp Wij helpen U graag met kiezen

Als de trap op lopen niet meer wil, is het de moeite waard om te overwegen een traplift te kopen. De traplift keuzehulp kan U daarbij helpen in het maken van een goede keuze, en maakt het uitzoeken van de meest geschikte traplift een stuk eenvoudiger! Wellicht is het zo dat U van de gemeente daarvoor een vergoeding krijgt vanuit de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning maar dit komt jammer genoeg steeds minder voor. Wanneer U nu een traplift wilt gaan kopen, gaat huren of dat U met subsidie één krijgt vanuit de WMO-regeling van de gemeente. Het is van groot belang dat U de traplift krijgt die het beste bij uw trap past en het beste aansluit bij uw wensen.

Inhoudsopgave:

U kunt de keuze uit handen geven aan een professioneel bedrijf dat alles voor U regelt, maar het is ook mogelijk om zelf alles uit te zoeken en te regelen. In dat laatste geval is de traplift keuzehulp en een stappenplan een goed hulpmiddel. Op het internet zijn veel keuzehulpen te vinden, maar omdat deze vaak van verkopers zijn die het liefst hun traplift aan U willen verkopen zijn deze niet echt objectief. De traplift keuzehulp op deze website is onafhankelijk en betrouwbaar omdat wij zelf geen trapliften verkopen en daardoor neutraal zijn. Zo kunnen wij een echt onafhankelijk advies aan U aanbieden.

Afbeelding traplift keuzehulp
Wij helpen U graag bij het uitzoeken van de juiste traplift.

Waar moet U op letten voordat U een traplift koopt

Heeft U een traplift binnen, buiten of in centrale hal nodig?
Er zijn meerdere soorten trapliften op de markt voor toepassing in verschillende gebieden. Er is bijvoorbeeld een traplift geschikt voor binnenshuis gebruik, maar er bestaan ook buitentrapliften die geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Wanneer een traplift geplaatst moet worden in een trappenhuis of portiek zijn er een aantal regels waar rekening mee moet worden gehouden. De traplift mag bijvoorbeeld niet worden geplaatst als deze de weg voor buren verspert. Voor de aankoop kan het beste overlegt worden met de vereniging van eigenaren. Zij kunnen U hierover natuurlijk uitstekend informeren.

Heeft U een trap met bochten of een rechte trap?

Er zijn zeer veel verschillende soorten trappen en om de traplift juist te kunnen installeren is veel meetwerk noodzakelijk. Bij een trap met bochten is dit meer werk afhankelijk van het aantal bochten dat gemaakt moet worden. Bij een rechte trap is dit aanzienlijk minder werk omdat er slecht een enkel stuk rechte rails nodig is. Daarom kosten rechte trapliften ook stukken minder dan die met bochten.

Wordt de trap ook door anderen gebruikt?

Een traplift kan op uw trap behoorlijk wat plaats innemen, helemaal wanneer deze ook nog eens op een hele smalle trap is gemonteerd. Het voordeel van trapliften is echter wel dat ze in een aantal gevallen aan zowel de binnen als buitenzijde van de trap gemonteerd kunnen worden. In de meeste gevallen zal een traplift die aan de binnenkant geplaatst is het minste plaats innemen, minder dan wanneer deze geplaatst wordt gelijk onder de trapleuning. Zo blijft er ruimte over voor personen om de trap normaal te blijven gebruiken. Traplopen blijft dus vaak nog mogelijk. Een aantal mensen vinden montage aan de binnenzijde minder comfortabel omdat het stoeltje iets hoger boven de traptreden hangt. Als bij een traplift de rail aan de buitenzijde zit is deze vaak dichter op de treden gemonteerd.

Kunt U zelf uit de stoellift komen of is hierbij hulp nodig?

Trapliften kunnen worden uitgerust met aantal verschillende soorten stoelen, met verschillenden soorten bekleding maar ook in verschillende formaten. Zo zijn er stoelen te koop met een automatische draaifunctie waardoor U op een veilige manier kunt gaan zitten en weer opstaan. Ook worden er trapliften verkocht met een zogenaamde “sta” stoel. Dit is een hoge stoel die vooral gemakkelijk is wanneer U problemen hebt met uw rug, knieën of de heupen en benen.

Welke traplift is geschikt voor uw gewicht?

Standaard trapliften zijn gemaakt om personen met een gewicht tot ongeveer 130 kg. te vervoeren. Wanneer U last heeft van overgewicht (obesitas) dan bent U meer gebaat bij een zogenaamde obesitas-traplift. Dit zijn trapliften in een verstevigde uitvoering en belastbaar tot ongeveer 300 kg. Een andere duurdere oplossing is het kopen van een woonhuislift. Dit type is eigenlijk een normale lift zoals die ook te vinden zijn in hoge gebouwen, maar dan in een kleinere uitvoering. deze is meestal geschikt voor twee personen of één rolstoelgebruiker. Deze woonhuisliften nemen echter wel veel meer ruimte in dan een traplift en de prijs is hoger.

Wat kost een traplift ongeveer?

Trapliften zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De genoemde prijzen zijn van standaard modellen zonder eventuele opties die tegen een meerprijs verkrijgbaar zijn. De prijs in onderstaande tabel is een indicatieprijs en kan natuurlijk per verkoper verschillen, maar geeft een idee van wat een traplift ongeveer kost.

Soort trapNieuwe trapliftTweedehands
Rechte trap€ 2.600 – €   5.400Va € 1.700
Één bocht€ 5.000 – € 10.500Va € 2.200
Meerdere bochten€ 5.800 – € 12.500Va € 2.700

Krijgt U een vergoeding of koopt U de traplift zelf?

Het is mogelijk dat U vanuit de gemeente een vergoeding krijgt voor de traplift, maar dit hangt erg af van de plaatst waarin U woont. Jammer genoeg worden deze vergoedingen steeds minder toegekend vanwege strengere regelgeving. Wanneer U heeft besloten om de traplift dan zelf aan te schaffen, moet U voor een traplift voor een enkele rechte trap uitgaan van een bedrag van ongeveer € 2.600,-. Trapliften met een bocht zijn een stuk duurder en de prijzen zijn vanaf € 5.000,- voor een nieuwe. Als U voor slecht een korte periode een traplift nodig hebt, is een traplift huren ook een optie. De kosten hiervan zijn echter wel flink hoog omdat vaak ook voor de installatie betaald moet worden, en daarnaast is er een forse maandelijkse huurprijs van gemiddeld € 150,-.

In een aantal gevallen bestaat ook de mogelijkheid om een tweedehands traplift te kopen. Omdat de rail van een traplift maatwerk is zal deze in de meeste gevallen wel nieuw gekocht moeten worden. Hierdoor blijft er over een besparing van ongeveer 50% ten opzichte van de nieuwprijs omdat eigenlijk alleen het stoeltje opnieuw kan worden gebruikt.

Goede alternatieven voor trapliften

Als traplopen voor U echt onmogelijk is geworden, is de traplift vaak de enige meest geschikte oplossing. Als U nog wel enigszins zelfstandig kunt traplopen zijn er een aantal alternatieven mogelijk waarvan de prijzen ook nog eens stukken lager zijn. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Een tweede trapleuning zodat U houvast heeft aan beide kanten
  • Het traplopen kan ook vergemakkelijkt worden door het aanbrengen van tussentreden
  • Een traphulp, dit is een soort beugel die aan de trapleuning vast zit
  • Een plateaulift, deze is duur en meer geschikt voor rolstoelgebruikers

Waar koopt U de beste traplift?

In Nederland en België zijn voor zover wij weten geen kwaliteitstesten openbaar gemaakt, daarom is het moeilijk te zeggen welk bedrijf nou precies de kwalitatief beste traplift maakt. De bekendste traplift leveranciers die het grootst aantal nieuwe trapliften verkopen zijn:

  • Stannah trapliften
  • Handicare trapliften
  • ThyssenKrupp encasa

Tweedehands trapliften

Ook voor gebruikte trapliften zijn er een aantal verkopers waar U terecht kunt. Tweedehands trapliften zijn een goede manier om op de zeer hoge kosten van trapliften te besparen. Bij de volgende leveranciers kunt informatie opnemen met:

  • Handicare of Smienk trapliften

We hopen dat U met deze traplift keuzehulp een beeld gekregen heeft van wat allemaal mogelijk is. Op andere pagina’s van deze website gaan we dieper in op allerlei traplift gerelateerde zaken, en hier is nog meer handige informatie te vinden over alles wat met trapliften te maken heeft. Mocht U toch nog specifieke vragen hebben waarop U het antwoord niet heeft kunnen vinden, dan kunt U via ons contactformulier uw vraag stellen en deze zullen wij dan graag beantwoorden.