Wat is een traplift precies

U heeft er vast wel eens van gehoord of er één gezien. Misschien heeft U er zelfs wel eens opgezeten bij een familielid of een kennis. Maar wat is een traplift precies en wat voor soorten trapliften zijn er? Lees hieronder verder om alles te weten te komen over de verschillende modellen die er verkocht worden. Een traplift bestaat meestal over over twee grote hoofdonderdelen namelijk een rail en een stoel. Daarom soms ook wel stoel-traplift of stoellift genoemd. Allereerst de rail. Dit is een lang stuk rails dat langs of op uw trap gemonteerd wordt aan de binnen of buitenzijde van de trap in uw woning. En ten tweede het stoeltje waarop U plaats neemt om naar boven of beneden te gaan. Onder dit stoeltje zit een elektromotor die een set tandwielen aandrijft die over de rail het trapliftstoeltje naar en beneden laat gaan. Bekijk de onderwerpen hieronder voor meer uitleg over de verschillende modellen.

Wat is een traplift: De soorten

In de categorie trapliften vallen alle soorten liften die diagonaal over de trap naar boven en beneden bewegen. Al deze soorten liften verdelen we onder in:

 • Stoelliften, dit is een traplift waarbij men op een stoeltje zit
 • Een plateau traplift, voor rolstoelgebruikers
 • Kindertraplift, een traplift met aangepast zitje voor kinderen
 • Obesitas traplift, traplift met een maximale belasting van 300 kg
 • Een buitentraplift, geschikt voor buitengebruik en bestand tegen het weer
Afbeelding wat is een traplift verschillende trapliften
Er zijn verschillende soorten trapliften te koop.

Rechte traplift of met bocht

Ook daarin is nog een onderscheid te maken in een rechte traplift en trapliften met één of meerdere bochten. Een rechte traplift is hierbij het makkelijkst te installeren. Afhankelijk van uw trap en woning is het installeren van een traplift met bochten een stuk lastiger. Het aanbrengen van de rails op uw trap is maatwerk waar veel bij komt kijken. De modellen met een bocht kosten daarom ook stukken meer dan het rechte model waarvan de prijs een heel stuk lager ligt. Dan bestaan er ook nog trapliften voor gebruik op een wenteltrap, trap met een draai of tussen plaats. Hiervoor moet erg veel rails op maat gemaakt worden zodat ze erg duur zijn.

Afbeelding wat zijn trapliften
Trapliften zijn te koop in een rechte uitvoering of met bocht.

Wat is een traplift: Trapliften in de buitenbocht of binnenbocht

Afhankelijk van het soort trap in uw huis is het soms mogelijk om de traplift in de binnen of in de buitenbocht van uw trap te installeren. Wanneer de traplift bijvoorbeeld in de binnenbocht wordt geplaatst blijft er meer ruimte over voor andere personen om ook van de trap gebruik te maken. Als de traplift in de buitenbocht geïnstalleerd zou worden blijft er minder ruimte over om te lopen maar is de hellingshoek wat minder. Dit heeft als voordeel dat er gekeken kan worden in de rijrichting van de traplift en de rit meer comfortabel is.

Wat is een traplift: Het voordeel van een traplift

Voor personen die niet in staat zijn om zelfstandig en zonder hulp trap te lopen is een traplift een groot voordeel. Of dit nu komt door een handicap, ziekte of ouderdom dat traplopen niet gaat, een traplift is een uitstekend hulpmiddel voor diegenen die toch in hun huidige woning willen blijven wonen en veilig boven en beneden willen komen. Dit heeft een aantal voordelen namelijk dat U uw mobiliteit en zelfstandigheid kunt behouden en dat geeft een stukje rust, ook voor familieleden die zich zorgen maken over uw veiligheid. Bovendien is een traplift vrij eenvoudig te installeren zonder dat er in uw huis een hele verbouwing noodzakelijk is. Ook een verhuizing naar een verzorgingshuis of benedenwoning is niet nodig.

Wat is een traplift: De opties

Van de meeste artikelen zijn verschillende modellen en opties mogelijk zo ook van de traplift. Bij trapliften kunt U kiezen uit onder meer de volgende mogelijkheden:

 • Een (optionele) afstandsbediening
 • Verstelbare armleuningen, stoeltje en voetenplankje
 • Een gemakkelijk te bedienen joystick
 • Tiptoetsen, bijvoorbeeld voor reumapatienten
 • Verschillende soorten bekleding van het stoeltje. (kunststof, leer of vinyl)
 • De kleuren van het stoeltje, de rails etc.
 • Automatische stoel instellingen
 • Zwaardere belasting van de traplift van 135 naar ongeveer 300 kg.

Wat is een traplift: De veiligheid

Trapliften zijn geavanceerde apparaten die zijn voorzien van allerlei veiligheidsfuncties die er voor zorgen dat uw traplift veilig kan functioneren zonder dat er ongelukken gebeuren met de berijder of omstanders. Om er voor te zorgen dat uw apparaat veilig blijft zal er bij de aankoop meestal gelijk een servicecontract afgesloten. Daarin is afgesproken dat een onderhoudsmonteur van de trapliftfabrikant 1 of 2 keer per jaar uw traplift helemaal na loopt en zo nodig defecte en versleten onderdelen vervangt. Daarbij kijkt de monteur naar een aantal belangrijke zaken zoals:

 • De conditie van de noodaccu die in het geval van stroomuitval zorgt dat de traplift niet vast komt te zitten
 • Veiligheidskappen die er voor zorgt dat er niks in de rail kan komen
 • De werking van het veiligheidsslot en de noodstop
 • Start en stop beveiliging
 • Aanwezigheid van een veiligheidsgordel en werking
 • Veiligheidssensoren

Traplift vergoeding van gemeenten en zorgverzekering

Wanneer men zelf niet de financiële middelen heeft om een traplift aan te schaffen, dan kan men zich melden bij het WMO-loket in hun woonplaats. De wet maatschappelijk ondersteuning is in het leven geroepen om er voor te zorgen dat mensen die door hun beperking een traplift nodig hebben compensatie te geven voor de aankoop daarvan. Hierbij zullen ze kijken naar de persoonlijke situatie en omstandigheden van degene die het aanvraagt. Hierbij zal altijd gekeken worden naar de goedkoopst mogelijk oplossing om aan iemand zijn hulpvraag tegemoet te komen. Dit betekent dat als er meerdere oplossingen mogelijk zijn altijd voor de goedkoopste gekeken wordt. Als dus bijvoorbeeld een verhuizing naar een benedenwoning goedkoper is dan de aankoop van een traplift zij U kunnen vragen om te verhuizen. Echter komt dit in de praktijk weinig voor mede als gevolg van krapte op de woningmarkt. Mocht de gemeente besluiten om U wel een traplift te vergoeden is dit in de meeste gevallen altijd in bruikleen.

Gebruikte tweedehands traplift

Als U niet in aanmerking komt voor een wmo vergoeding is er nog een andere mogelijkheid namelijk een tweedehands traplift. Als U besluit om een gebruikte traplift te gaan kopen is dit uiteraard een stuk goedkoper dan een nieuwe. De besparing kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Maar U zult natuurlijk wel een aantal vragen hebben zoals is een gebruikte traplift wel veilig. En als U een tweedehands traplift koopt hoe zit het dat dan met de installatie Etc. U wilt immers geen kat in de zak kopen. Wanneer U een gebruikt model koopt is het verstandig dit te doen bij een erkende trapliftleverancier uit Nederland of België. Zij zullen een traplift eerst reviseren en nakijken. Ook zijn ze uitstekend in staat om de traplift bij U thuis te installeren en te onderhouden. In de meeste gevallen geven ze zelfs op een tweedehands model garantie zodat U zeker bent van een goede en veilige werking van het apparaat.

Voor wie is een traplift geschikt

Trapliften zijn hulpmiddelen die geschikt zijn voor iedereen die niet in staat is om zelfstandig, dus zonder hulp van anderen of een hulpmiddel in staat is om te traplopen. Dat kunnen dus mensen zijn met een handicap of ziekte waardoor ze moeite hebben met traplopen maar ook mensen die moeten revalideren. Ook voor reumapatiënten kan een traplift een uitkomst zijn. Voor ouderen is een traplift ook een geschikte oplossing om veilig zelfstandig te blijven wonen.