Wat kost een traplift?

U zult het liefste in uw eigen woning blijven wonen, maar de trap wordt een hindernis. Een traplift kan dan een dure oplossing zijn. Er zijn verschillende methodes om op de kosten te besparen.

Het merendeel van de mensen die een traplift kopen zijn gemiddeld ongeveer 80 jaar. Zij kunnen hierdoor zelfstandig blijven wonen.

Kiezen om een traplift te kopen

De bewegelijkheid in uw eigen woning vormt een probleem dat we steeds vaker zien nu oudere mensen steeds minder verhuizen naar een verzorgingshuis. Iemand die beneden een slaapkamer of badkamer heeft, heeft de keuze om nog maar één etage van de woning te gebruiken. Maar veel mensen zullen toch zelf meerdere malen op een dag de trap af of op moeten lopen. Ze zullen er dus op den duur toch voor kiezen om een traplift te kopen. Dit is echter een flinke aankoop waarvan de richtprijs gemiddeld ongeveer €5000,- is. Wanneer er in huis een eenvoudige trap zit, dan zal het wel iets goedkoper zijn. Maar bij smalle trappen met een aantal bochten zoals in een hoop oude huizen, dan zal de prijs uiteindelijk stukken hoger liggen. Volgens de trapliftfabrikanten zijn trapliften in Nederland zeer lastig te installeren.
Afbeelding kosten traplift

Kosten voor het huren van een traplift

De regeling van de belastingdienst waarbij de kosten van een traplift fiscaal aftrekbaar waren bestaat sinds een aantal jaren niet meer. Voor mensen die willen besparen op de kosten van de aanschaf zijn er een aantal mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld zoeken naar een tweedehands model. Deze zijn er wel te vinden, maar dan moet U wel een beetje mazzel hebben. Deze zal precies op uw trap moeten passen. Een andere mogelijkheid is het huren van een traplift, maar ook dat is een flinke uitgave. Wanneer een traplift wordt gehuurd moet er immers ook maatwerk worden geleverd. Kosten voor het opmeten en de installatiekosten kunnen al gauw ongeveer €2000,- zijn. Vervolgens zal er ook iedere maand huur betaald moeten worden. De kosten hiervan zullen zo’n €100,- tot €200,- bedragen.

De overheid betaald de kosten

Voor mensen met een laag budget bestaan er mogelijkheden bij het WMO-loket (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in hun woonplaats een bijdrage te krijgen voor de kosten van een traplift.Iemand van de gemeente zal dan bekijken en beoordelen of het noodzakelijk is. Meestal vinden zulke gesprekken plaats bij de mensen thuis. Mensen die daarna in aanmerking komen voor een vergoeding uit de WMO, krijgen deze van de gemeente. De overheid betaald de kosten dus. In sommige gevallen wordt de traplift uitgeleend, en soms als een gift zodat U eigenaar wordt. Wel moet een eigen bijdrage betalen die afhankelijk is van uw inkomen. Hoe hoog deze bijdrage is zal zijn wordt vastgesteld door de Nederlandse staat. Uw gemeente mag echter wel een bijdrage vragen die lager is. Dit zal per gemeente dus nogal verschillen. Een oudere die alleenstaand is en inkomsten heeft van meer als €30.000,- en een bedrag aan gespaard geld van meer dan €25.000,-. Die betaalt ongeveer een eigen bijdrage van €150,-. Bij inkomsten vanaf €40.000,- en een spaarsaldo van meer dan €50.000,- zal iemand ongeveer €250,- moeten betalen.
Afbeelding traplift kosten wmo

De kosten bij verschillende traplift leveranciers

Of het interessant is qua financiën om via de WMO een traplift aan te schaffen is de vraag. Dit zal immers afhangen van uw eigen inkomsten. De kosten van de eigen bijdrage zullen zo hoog op kunnen lopen dat men de traplift toch voor een heel groot gedeelte zelf zal betalen. In de meeste situaties is de traplift zelf aanschaffen vaak de beste optie. Je kan bij een aantal leveranciers een kosteloze prijsopgave vragen, bekijkt dingen zoals de garantievoorwaarden, onderhoud en wat de traplift kost. Daarna is het een kwestie van uitkiezen welke voor U het meest aantrekkelijk is.

Voor wie niet de middelen heeft om zelf een traplift te kopen of een andere aanpassing in de woning noodzakelijk is en niet in aanmerking komt voor de WMO, bestaat er een hulpfonds voor aanpassingen in de woning. Dit is het zogeheten Anbo. Zij schaffen uit het fonds een nieuwe traplift aan welke dan de helft van de nieuwprijs kost bij een bekende traplifthandel en leggen daarnaast €1000,- bij. Zo zal de traplift U uiteindelijk nog ongeveer €1.500,- kosten. Zo bestaat er voor iedereen de mogelijkheid om de eigen mobiliteit en zelfstandigheid in eigen huis te behouden.