Dankzij een traplift langer zelfstandig blijven wonen

Soorten trapliften

Trapliften zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen op bijna alle trappen geïnstalleerd worden. Denkt u na over de aanschaf van een traplift? Dan is het goed om kennis te hebben van de soorten trapliften die er op de markt zijn gebracht. Zo wordt de zoektocht naar een traplift die voldoet aan uw eisen al een stuk gemakkelijk. Op deze pagina zetten we alle soorten trapliften uiteen!  

Vergelijk prijzen met ons offertesysteem

Vul binnen een minuut het offerteformulier in
Vergelijk de prijs per aanbieding
Vind een traplift die bij uw trap past
soorten trapliften

Benieuwd wat voor trapliften er zijn?

traplift rolstoel

Plateaulift: traplift voor mensen met een rolstoel

Zit u in een rolstoel, maar wilt u toch zelfstandig de bovenverdieping van uw woning kunnen bereiken? Dan biedt een plateaulift uitkomst. De plateaulift vervoert u samen met uw rolstoel over de trap. Een plateaulift werkt hetzelfde als een traplift, maar heeft in plaats van een stoel een plateau waarop een rolstoel op kan staan. Een plateaulift kan alleen geïnstalleerd worden op een trap met een minimale breedte van één meter.

Trapliften voor kinderen

Als u een kind hebt dat niet zelfstandig kan traplopen biedt een traplift uitkomst. Met een traplift voor kinderen hoeft u uw kind niet meer zelf naar boven te brengen, maar kan het kind zelfstandig op de bovenverdieping van de woning komen. Dit geeft u meer gemak en uw kind krijgt meer beweegvrijheid.

Een factor die u in overweging moet nemen voordat u een traplift aanschaft, is de zelfredzaamheid van uw kind. Als uw kind de traplift zelf kan besturen is een andere bedieningsmogelijkheid in principe niet nodig. Heeft uw kind moeite met het bedienen van de traplift of wilt u zelf de controle in handen hebben? Dan kunt u een afstandsbediening aanschaffen. Met een afstandsbediening kunt u de traplift op afstand bedienen of wanneer u met uw kind mee naar boven loopt.

Als u een traplift voor een kind aan wilt schaffen dient u een normale traplift aan te schaffen. Er worden bij deze standaard traplift een paar aanpassingen gedaan zodat hij geschikt is voor kinderen. De grote verschillen tussen een normale traplift en een traplift voor kinderen zijn de hoger gemonteerde voetenplank en het speciale kinderzitje. Ook heeft een traplift voor kinderen vaak een andere gordel. Zo kan uw kind veilig de trap op en af. Als uw kind de traplift ontgroeit, kan het kinderzitje gemakkelijk vervangen worden door een trapliftstoel voor volwassenen.

Trapliften voor honden

Durft uw hond de trap niet op of heeft hij last van lichamelijke kwaaltjes? Dan kunt u ervoor kiezen om een hondentraplift te laten installeren. Een traplift voor honden lijkt op een standaard traplift, maar in plaats van een stoel beschikt de hondentraplift over een mand of plateau waarmee uw hond veilig naar de bovenverdieping wordt vervoerd. 

Een ander groot voordeel aan een hondentraplift is dat u er ook spullen mee kunt vervoeren. Wilt u bijvoorbeeld de wasmand niet naar boven dragen? Dan kunt u hiervoor de hondentraplift gebruiken. Het is wel belangrijk om te weten dat u voor een hondentraplift geen subsidie kunt krijgen.   

Welke soorten trapliften zijn er voor zware mensen?

Speciaal voor mensen met overgewicht worden er trapliften ontwikkeld die over meer draagvermogen beschikken. Een standaard traplift draagt maximaal 130 kilogram, terwijl een traplift voor zware mensen 200 kilogram kan dragen. De stoel van een traplift voor zware mensen is groter dan een normale trapliftstoel. Het maximale draagvermogen verschilt per traplift. Hebt u last van overgewicht? Informeer dan bij de aanschaf van een traplift naar het maximale draagvermogen. 

Stoellift: klassieke trapliften

De klassieke traplift is het soort traplift dat het meest gebruikt wordt door mensen met een verminderde mobiliteit. Bij een klassieke traplift zit je op een stoel die over een rail beweegt. Deze rail wordt gemonteerd op de binnen- of buitenzijde van de trap. De klassieke traplift is geschikt voor de meeste volwassenen en wordt veel gebuikt door senioren die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen.

Elektrische trapliften

Een traplift kan op verschillende manieren van stroom worden voorzien. De allereerste manier is door middel van elektrische aandrijving. Dit houdt in dat de traplift constant is aangesloten op een stroomnetwerk en dat de stroombron niet na verloop van tijd aan vernieuwing toe is. Valt de stroom plotseling uit? Ook dan kunt u gebruik maken van de elektrische traplift. In de traplift zijn namelijk batterijen verwerkt zodat u ook zonder stroom op uw bovenverdieping kan komen.

Als u een elektrische traplift aanschaft, bent u duurder uit dan bij een traplift die wordt aangedreven door een accu. Om het stroomnetwerk aan te leggen en netjes weg te werken moet een elektricien ingeschakeld worden. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Trapliften met accu

Een andere manier om de stroomtoevoer van een traplift te verzorgen is door middel van een accu. De accu is netjes weggewerkt in de trapliftstoel. De accu laadt op bij het laadstation aan het uiteinde van de trap. Hebt u geen stopcontact bij de trap? Dan moet u deze laten aanleggen.

Een groot voordeel is dat een traplift met een opgeladen accu vijftien tot twintig ritten meegaat. Zo kunt u ook bij stroomuitval nog een lange tijd gebruikmaken van uw traplift. Daartegenover staat dat een accu na verloop van tijd aan vernieuwing toe is. Dit verschilt per accu en gebruiksintensiviteit, maar de levensduur van een accu is gemiddeld drie tot zes jaar. Merkt u dat uw traplift over minder kracht beschikt en zich langzamer voortbeweegt? Dan is de accu hoogstwaarschijnlijk binnenkort aan vervanging toe.

stoellift

Traplift per soort trap

Er bestaan verschillende soorten trappen en op vrijwel al deze trappen past een traplift. Het soort traplift dat u moet aanschaffen is afhankelijk van de vorm van uw trap. Wilt u weten welke soort traplift op uw trap geïnstalleerd kan worden? Lees dan verder! We lichten de verschillende soorten trappen waarop een traplift geplaatst kan worden uit.

Traplift voor een rechte trap

De eerste soort trap die we benoemen is de rechte trap. Dit is het soort trap waar een traplift het eenvoudigst op wordt geplaatst. De rail hoeft namelijk geen bochten te volgen waardoor de traplift gemakkelijker te installeren is. Omdat de traplift voor een rechte trap vrij eenvoudig is, is het ook de goedkoopste traplift. Je hebt al een nieuwe traplift voor een rechte trap vanaf €2.500,-. Wilt u graag een tweedehands traplift aanschaffen voor uw rechte trap? Dan hebt u een traplift vanaf €1.700,-.

Traplift voor een trap met één bocht

Een andere soort trap waar een traplift op geplaatst kan worden is een trap met één bocht. U kunt kiezen of u de trapliftrail in de binnen- of de buitenbocht wilt laten plaatsen. De meeste mensen kiezen ervoor om de rail in de binnenbocht te laten plaatsen. Hierdoor blijft er nog genoeg ruimte over om de trap ook normaal te gebruiken.

De rail waar de traplift overheen loopt, wordt op maat gemaakt waardoor de prijs van de traplift stijgt. Het installeren van een traplift op een trap met één bocht is bovendien complexer. Een vakman is langer bezig en dit wordt doorberekend in de prijs. Een splinternieuwe traplift op een trap met één bocht kost minimaal €5.000,-. Wilt u liever een tweedehands traplift? Dan bent u minimaal €2.600,- kwijt.

Traplift voor een spiltrap of wenteltrap

Een wenteltrap of een spiltrap is geschikt om een traplift op te plaatsen. Een wenteltrap en een spiltrap worden vaak met elkaar verward. U kunt een spiltrap herkennen aan de spil waar hij omheen draait. Een wenteltrap draait om een vrije ruimte heen.    

Wilt u een nieuwe traplift aanschaffen voor uw spil- of wenteltrap? Dan betaalt u minimaal € 6.000,-. Als u een tweedehands traplift voor een wenteltrap of spiltrap aanschaft, moet de rail aangepast worden. De hellingshoek van iedere spiltrap of wenteltrap is namelijk anders. Een tweedehandse traplift voor een spil- of wenteltrap kost u minimaal €3.000,-.

Traplift voor een trap met meerdere bochten

Traplift voor een smalle trap

Ook als u een smalle trap bezit, kunt u een traplift laten plaatsen. Trapliften kunnen namelijk al geïnstalleerd worden op een trap met een minimale breedte van zestig centimeter. Met een smalle trap is het aan te raden om een opklapbare trapliftstoel aan te schaffen. Zo blijft de trap begaanbaar als de traplift niet wordt gebruikt. 

Traplift voor een buitentrap

Wilt u graag weer van uw tuin kunnen genieten, maar is dat momenteel niet mogelijk vanwege een hoogteverschil? Dan biedt een traplift buitenshuis uitkomst. Er zijn veel eisen verbonden aan een traplift voor een buitentrap. Zo moet de traplift tegen een stootje kunnen en bestendig zijn tegen alle weertypes. Daardoor valt de prijs van een traplift buitenshuis twee- tot driemaal hoger uit dan de prijs van een standaard traplift. U kunt ervoor kiezen om accessoires toe te voegen aan uw traplift. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beschermhoes voor over uw stoel. Zo zit u altijd droog.

In de bovenstaande tekst heeft u al iets kunnen lezen over gemiddelde prijzen van een traplift. Lees hier meer over traplift kosten.

Kom in contact met trapliftleveranciers

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Weet u al welke traplift u graag wilt aanschaffen? Of heeft u nog advies nodig? Via het offertesysteem dat wij aan onze website hebben gekoppeld komt u snel in contact met meerdere trapliftleveranciers. Zij kunnen u voorzien van advies over de beste traplift voor bij u thuis.

Het aanvragen van een offerte is geheel vrijblijvend en zonder verdere verplichtingen.